Подготви имунната система на детето

Яслата и детската градина са изключително полезни в много аспекти от развитието на детето. Те са мястото, където то се учи и развива когнитивните си способности, развива социални умения, учи се да бъде независима личност и да се справя с ежедневните предизвикателства само. Също така е и място, където се среща с различни бактерии, вируси и други патогени, с които до сега не се е сблъсквало, а това неминуемо ще доведе до различни неразположения.

В детската градина децата са в непрекъснат контакт едно с друго, без ограничения, а през студените месеци прекарват и много време в затворено пространство, което е предпоставка за по-лесно предаване на инфекции помежду им. Това не е чак толкова лошо нещо, защото така организмът на детето се запознава и учи как по-лесно да се справи с различни патогени. Естествено за крехкия детски организъм е добре да бъде подпомогнат в периода на адаптация, за да се избегнат усложнения и първите срещи с различните вируси и бактерии да преминат по-леко. Затова подготвихме някои основни насоки, които можете да спазвате, за да подпомогнете имунната защита на своите малчугани.

Добра хигиена

Миенето на ръцете е един от основните начини за предотвратяване на разпространението на болести. С особена сила това важи за подрастващите деца, които все още не са усвоили някои обществени норми и без свян хапват лакомо на площадката солети, пъхайки почти цялата си ръчичка в устата или пък упорито търсят съкровища в нослето си.
Затова е особено важно отрано да започнем да изграждаме този навик у тях – преди всяко хранене, след използване на тоалетната и задължително това трябва да е първото нещо при прибиране вкъщи след разходка. Така ще минимизирате вероятността детето да се зарази, а и да предаде заразата на другите членове от семейството.
Освен правилното и хубаво измиване на ръцете, децата трябва отрано да бъдат научени, че е добре да се въздържат от това да докосват очите, носа и устата си, т.к. така шансът да се разболеят е по-голям. Знаем, че това е трудна задача, изискваща много време и търпение, но колкото по-скоро започнете, толкова по-бързо детето ще възприеме тези навици.

Пълноценен сън

Пълноценният сън е от съществено значение за поддържането на добро здравословно състояние на детето. Сънят е важна част от физическото и емоционално състояние на всеки човек и липсата му може да повлияе на децата по различни начини, като например да влоши концентрацията, да предизвика депресия, затлъстяване и да понижи защитните сили на тялото. Затова изграждането на здравословен режим на сън е важен момент от ежедневието на всяко дете.

Физическа дейност

Много изследвания доказват, че умерената и регулярна физическа активност влияе положително на имунната система, като стимулира синтеза на Т-лимфоцитите, които регулират образуването на антитела, провокирано от стреса. Също така повишава броя на Т-клетките и имуноглобулина, а и има дългосрочен противовъзпалителен ефект.
Активното движение засилва кръвообращението и по този начин се подпомага по-добро движение на антителата и белите кръвни телца, които са защитниците, атакуващи вирусите и патогените. Както много неща заложени още от детска възраст и физическата култура е ценен фактор, който ще окаже положителен ефект върху физическото и психическо здраве на вашия наследник през целия му живот.

Следете за признаци на тревожност и стрес

Интензивните социални интеракции в детските градини може да донесат на детето негативни емоции и стрес, особено в периода на адаптация към новата среда. Мозъкът и имунната система постоянно комуникират помежду си и поддържат деликатен баланс, който лесно може да бъде нарушен от всякакъв вид физически или емоционален стрес. Продължителният стрес може да ни направи податливи на болести и заболявания, тъй като мозъкът изпраща защитни сигнали към ендокринната система, която след това освобождава набор от хормони, които подготвят тялото за извънредни ситуации и в същото време потискат имунитета. Стреса влияе така на малки и на големи. Поради тази причина е хубаво да се научите как да разпознавате симптомите на стрес и да намерите начин да помогнете на детето да се справи с него.
Справянето със стреса е един от основните проблеми на модерното общество и сега е по-важно от всякога да научим децата си още от ранна детска възраст да го контролират. Това ще окаже благотворно влияние по-нататък в живота им и ще им спести редица проблеми както за психическото, така и за физическото им здраве. Едно добро допълнение към различните методи за контрол и справяне със стреса са Рескю капките на д-р Бах.

Минимизирайте използването на антибиотици

Последните години, поради прекомерната употреба на антибиотици, много бактерии стават все по-устойчиви на прилаганите терапии и трудно се контролират. Съществуват щамове, които са устойчиви на почти всички налични антибиотици. Важно е да се знае, че антибиотичната терапия няма да помогне на детето ви да се справи с инфекциозни заболявания. Те могат да помогнат само при бактериални инфекции, като някои ушни инфекции, инфекции на синусите или пневмония, но в същото време нанасят не малки поражения върху крехката чревна микрофлора на детето. При повечето често срещани настинки, кашлица, възпалено гърло или хрема, антибиотиците няма да помогнат, т.к. тези състояния се дължат на вируси. В повечето случаи организмът на детето може да се справи сам с тези инфекции, като това, което вие можете да направите, за да помогнете на имунната му система в борбата, е да добавите подходящите имуномодулатори.
В случаите когато приемът на антибиотици е неизбежен, не забравяйте да добавите и пробиотик към терапията. Мултищамните симбиотици Омни-Биотик са идеалното средство, с което да запазите чревната флора здрава в този период.

Укрепване на имунната система

Във време на пандемия грижата за имунната система се превръща в основна тема. Превенцията и правилното поддържане на детския имунитет е основен подход, с който да запазите здравето и да предпазите от болести детето си през предстоящата учебната година. Пълноценният сън, поддържането на здравословна диета, овладяването на стреса, упражненията и наблягането на добрата хигиена ще помогнат да намалите риска от настинки, грип и други инфекции. Но дори и с превантивни мерки, децата посещаващи детска градина или ясла, страдат от простудни заболявания между 6 и 8 пъти годишно, т.к. имунната им система все още се адаптира и развива.
Затова включването на имуномодулатор към хранителния режим на детето не е за подценяване. И тъй като всички сме наясно, че най-добрият лечител е природата, ви препоръчваме да се насочите към продукт с натурални съставки и доказано действие. 10% безалкохолен прополисов разтвор МиниМед е перфектното решение за най-малките. МиниМед е специално разработен за деца, тъй като е произведен от висококачествен, специално селектиран прополис, преминал обработка за премахване на алергените. Освен това, концентрацията от 10% минимизира вероятността от проявата на алергични реакция, като в същото време са запазени всички невероятни свойства за организма на този прекрасен природен продукт.
Прополисът има сложен химичен състав, съдържа витамини (В1, В2, В6, А, С, Е, никотинова и панатотенова киселина), етерични масла и почти всички важни за организма микроелементи (Mg, Ca, Y, K, Na, Cu, Zn, Mn, Fe, Al, Si). Този богат състав определя и широкия му кръг на действие. Той има противовъзпалителен, противовирусен, обезболяващ, антибактериален и противогъбичен ефект, което го прави перфектният продукт, с който да подпомогнете имунната система на своето дете в предстоящите месеци.

Знаем, че грижата за доброто здраве на малките наследници е основен приоритет за всеки родител и се надяваме, че сме успели да ви помогнем в систематизирането на тази така важна задача.

НОВИНИ & СТАТИИ

от нашия блог

Летни вируси – не са за подценяване

Здрави и през есента!

Играта навън и в студено време

Към блог страницата
2021-11-09T12:48:40+00:00септември 28th, 2020|News|0 Comments

Leave A Comment