Играта навън и в студено време

Играта на открито през зимата отдавна поема вината за почти всички настинки и грипни инфекции през този сезон. Едно време родителите ни повтаряха „облечи се добре или ще настинеш” и техните родителите вероятно са им казвали същото. За съжаление играта през зимата има незаслужено лоша слава. И въпреки, че излизането навън неподготвен за неблагоприятните условия е неразумно, истинската причина за настинката и грипа – вирусите, всъщност са на закрито.
Циркулацията на вирусите и бактериите в затворено пространство носи много по-големи рискове за здравето на хлапето, отколкото играта навън в есенно-зимни условия. Колкото по-дълго време прекарва то вътре, толкова по-дълго е изложено на всички патогенни агенти, които нямат търпение да го разболеят. И имайки предвид този факт, сега си спомнете как няма нищо по-освежаващо и зареждащо от първото дълбоко вдишване на свежия и студен зимен въздух преди старта на зимната забава с тайфата.

А в следващите редове ще ви разкажем и какви са ползите за здравето и развитието на вашия мъник, когато играе на открито в студеното време.

Укрепва имунната система

Играта на открито на чист, хладен въздух може да укрепи имунната система на децата, като развива способността им да се борят с инфекциите и изгражда устойчивост срещу алергии. През зимата имаме малък прозорец с възможности да бъдем изложени на слънчева светлина и да си набавим ценния витамин D. Изследвания показват, че само за 15 минути игра навън децата могат да получат дневната си доза. А ползите му са много – той подпомага имунната система, регулира психическите и емоционалните настроения, увеличава енергията и подобрява паметта.

Помага за изразходването на енергия

Когато навън е студено и мрачно е доста изкушаващо да си останете вкъщи на топло пред телевизора, но така увеличавате драстично времето на детето пред екрана. Всички сме наясно колко вреди носи това. А и по този начин не давате възможност на пълните с енергия деца да я изразходят качествено. Сигурни сме, че никой родител не иска да се разправя с енергично, подивяло и неукротимо зверче, затворено между четири стени. Внимание! Това може да застраши физическото, а и психическото благосъстояние на всеки член от семейството.
Детската площадка е идеалното решение. Там децата се социализират с приятелите си, с които заедно могат да избухнат в подходящата среда. Тичайки и скачайки, те тренират ключови мускулни групи, усъвършенстват физическите си умения, координация и реакции. Също така поддържат формата си и намаляват риска от затлъстяване. Чрез активните движения подобряват кръвообращението си, а така и здравето си.

Изследвания показват, че редовните почивки на открито през учебния ден могат да подобрят академичните резултати и концентрацията в клас.

Стимулира въображението

Есента и зимата предлагат много и разнообразни начини за стимулиране на детското въображение чрез игра. Можете да отидете на поход в планината в търсене на птици и други горски същества. Изградете снежна крепост в задния двор.
Нещо толкова просто като правенето на снежен човек например, подпомага уменията за решаване на проблеми и развива въображението, което не може да се случи на дивана пред телевизора.
Опитвайки се да предпазим детето си от студеното време, ние всъщност правим обратното. Затова доверете се на естествените природни дадености, за да сте сигурни, че сте направили всичко, за да бъде детето здраво, будно и енергично.

Насърчава решаването на проблеми и познавателните способности

По-студеното време носи много различни и свежи предизвикателства за децата и предлага нови начини за учене на открито.
Навън при различни метеорологични условия, децата се учат да оценяват рискове като хлъзгавите мокри или заледени настилки, а след това да адаптират играта си спрямо тях. Така придобиват нови умения за решаване на различни проблеми.
Да чуеш за природните елементи и техните цикли от учителката е едно, а да ги видиш и изживееш – друго. Лудуването на студено те кара да си задаваш много и различни въпроси. Как тази вода се е качила в облаците? Как става на лед? Защо листата променят цвета си през есента? Защо през зимата вали сняг? Все въпроси, на които можете да отговорите и покажете на живо. Страхотен начин да им помогнете да разберат и обичат света, в който живеят.
Ако все пак продължавате да се притеснявате може да се доверите на още едно природно средство, с което да подсилите съпротивителните сили на хлапето – прополисът. Един достъпен и натурален начин, чрез който да доставите истинско изобилие от полезни за организма микроелементи и витамини. Прополисът има доказано антивирусно, антибактериално и противовъзпалително действие. Освен това има регулиращо действие върху имунната система, което е предпоставка за правилната ѝ функция.
За малките си съкровища можете да разчитате на единствения 10% безалкохолен пороплисов разтвор МиниМед, който е  специално създаден за най-малките. Прополисът в МиниМед е прецизно селектиран и е преминал специфична обработка за премахване на алергените, за да бъде максимално минимизиран шанса от нежелани реакции. Още един фактор, който намалява възможността от алергии е 10%-та му концентрация. По този начин са запазени всички изключителни свойства на прополиса за организма, а вероятността от алергии е почти нищожна.

Така вече можете да сте спокойни за мъника и да му позволите да играе и лудува на воля при всякакви метеорологични условия.

НОВИНИ & СТАТИИ

от нашия блог

Летни вируси – не са за подценяване

Здрави и през есента!

Играта навън и в студено време

Към блог страницата
2021-11-09T12:51:51+00:00декември 3rd, 2020|Uncategorized|0 Comments

Leave A Comment