Лечебните свойства на прополисa

Пчелите са може би най-работливите същества на планетата. Техният неуморен труд, колкото и незабележим да е за забързания човек, се оказва жизненоважен за съществуването на света такъв, какъвто го познаваме и в същото време ни помага да го обитаваме безгрижни и в добро здраве. Те са най-важният фактор за опрашването на една трета от растенията, които директно използваме за храна, както и на много други, от които зависи прехраната и оцеляването на биологичните видове.

Всички обичаме меда, произвеждан от пчелите и сме убедени, че е полезен. Но той не е единственият продукт на неуморните работнички – пчелното млечице, пчелният прашец и прополисът са дори в пъти по-благотворни за човешкото здраве.
Прополисът (пчелният клей) е смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растения, обогатена с ензими и подложена на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Има лепкава консистенция и зеленикаво-кафяв на цвят. Основното му предназначение е като материал за изграждане защитата на кошера. Думата ПРОПОЛИС на гръцки означава „защита на града“, която идеално описва широкоспектърните му протективни качества.

Пчелният клей има сложен химичен състав, съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти. Физическите и химическите му свойства са променливи и зависят главно от вида на растенията, които се намират в радиуса на кошера.

Прополисът съдържа растителни смоли, восъци, етерични масла, прашец, дъбилни вещества, механични примеси. Изключително богат е на важни витамини като В1, В2, В6, А, С, Е и др.. Съдържа редица органични киселини като канелена, кафеена, бензоена, никотинова, пантотенова и висши мастни киселини, както и някои техни алкохоли, феноли, алдехиди и естери. В състава му има и важни минерали –К, Са, Р, Na, Mg, S, Cl, Al, Va, Fe, Mn, Zn, Cu, Si, Sn, Se, Ag, F, Co и др.
Пчелният клей съдържа деветнадесет съединения с различна химична структура, включващи редица вещества, които принадлежат към групата на флавоноидите.

Богатият състав определя и широкия му спектър на действие и още от древността човечеството се е възползвало от лечебните и защитни свойства на пчелния клей. А те никак не са малко:

Имуномодулиращо действие

Съдържащите се в него флавоноиди (около 25% от активното му съдържание), производни на флавона и флавонона, стимулират продукцията на антитела в кръвта с 40%. Те също повишават синтеза на интерферон, който има голямо значение за борбата с болестотворните причинители. Притежават антиоксидантни свойства и имат антимикробен, противовъзпалителен, антиалергичен, антимутагенен и антиканцерогенен ефект. Засилват функцията на ендогенните антиоксидантни системи, предпазват от окислително увреждане на ДНК-молекулите и други клетъчни компоненти.
Прополисът активира действието и продукцията на цитокинините, които имат ключово значение за работата на имунната система, позволявайки на тялото да унищожи бързо чуждите антигени и причинителите на заболявания.
Цитокините са базови субстанции, които дават възможност на клетките на имунитета да “комуникират” една с друга и така се обезпечава имунният отговор на тялото.

Противовъзпалително действие

Oсновно се дължи на съдържащия се в него фенилов естер на кафеената киселина. Наличието на флавоноиди също повлиява благоприятно възпалителните процеси, благодарение на способността им да укрепват капилярната стена, да намаляват еритроцитната и тромбоцитната агрегация, с което се подобрява микроциркулацията и се намалява възможността за тромбообразуване.

Противовирусно действие

Tози ефект се дължи на съдържанието на кверцетин. Той представлява флавонол – мощен антиоксидант, с изключително изразена сила в борбата със свободните радикали, по-голяма дори от тази на витамините С, Е и на бета-каротина. Той е идеален като допълнение към терапии при респираторен синцитиален вирус (RSV), аденовирусни инфекции и херпесни вируси. Действа и като естествен антихистамин. Кверцетинът има защитно действие и срещу бактериите, засягащи здравето на стомаха и червата, кожата, дихателната и пикочната система.

Обезболяващо действие

Прополисът е доказано ефективен при болка, причинена от възпаление. Той е едно от най-добрите естествени средства при пареща, изгаряща болка, причинена от херпес. Има данни, че обезболяващия му ефект превъзхожда този на кокаина 3,5 пъти и на новокаина 5,2 пъти.

Антибактериално и противогъбично действие

Съдържащите се в него голямо количество летливи етерични масла и флавони обуславят широкоспектърната му антимикробна активност. Активността му е много добре изучено по отношение на редица бактерии – Staphylococcus, Salmonella, Streptococcus haemolyticus, Bacillus haemolyticus. Той има особено силно действие срещу някои гъбички, като Ahorion, Candida albicans, Epidermophytom, Mikrosporium.

Доказано е, че концентрации на прополис под 4% не влияят бактерицидно или бактериостатично на повечето микроорганизми. От друга страна концентрации над 10% могат да доведат до нежелани алергични реакции.

Създаден е от пчелите, за да строят и защитават дома си, което е основен приоритет за тях, а в същото време възможност за нас да се възползваме от невероятното им творение, за да защитим и подсилим нашия единствен дом – телата ни. Може да се приема и от здрави, и от болни, защото унищожава вредните бактерии (дори видове, устойчиви на химични антибиотици), без да разрушава полезните бактерии, от които тялото ни се нуждае, естествен антибиотик и стимулатор за имунната система, както за пчелите, така и за хората.
В периодите с повишен риск от вирусни и бактериални зарази, а още по-добре и преди това, можете да разчитате на единствения на пазара 10% безалкохолен прополисов разтвор МиниМед. Освен идеално балансираната концентрация, прополисът в състава му преминава и специална обработка за изолиране на алергените, като по този начин шансът от алергични реакции е сведен до минимум. Всичко това прави МиниМед идеалното средство, с което да засилите защитните сили на организма и на най-малките. Може да се приема от първата година на детето и така да подготвите имунната му система за всички патогени и вируси, с които ще се срещне в детската ясла или градина. В по-висока доза е подходящ и за по-големи деца и възрастни.

Прополисът е едно от доказателствата, че природата е перфектно балансирана и ние не трябва да пренебрегваме нейните дадености в грижата за здравето си. Ако фармацията се усъвършенства всеки ден, то природата без съмнение е съвършена.

НОВИНИ & СТАТИИ

от нашия блог

Летни вируси – не са за подценяване

Здрави и през есента!

Играта навън и в студено време

Към блог страницата
2021-11-09T12:57:36+00:00юли 10th, 2020|News|0 Comments

Leave A Comment