Болни в семейството – как да се опазим здрави?

Малко са чувствата в света на родителя, които могат да се сравняват с ужаса, който се настанява в съзнанието му, когато вземе децата си от градина или училище, само за да разбере, че едно от тях се е сдобило с кашлица и хрема.

Мислите как заразата ще обиколи цялото семейство и ще извади домакинството от строя за един не малък период от време, са неизбежни.
Но не се тревожете излишно! Като глава на семейството, в критични ситуации вие ще се справите и ще удържите положението под контрол.
В периода на вирусните инфекции, разболяването е почти неизбежно. Но можете да направите много, за да се опитате да поддържате останалата част от семейството здрави, включително себе си, когато инфекцията се появи.
Първото и най-важно е да сте наясно, че ние живеем постоянно заобиколени от патогени (вируси, бактерии, гъбички и паразити). Също така трябва да сте наясно и с начина на заразяване, за да можете да го предотвратите. Ето защо е добре да сте внимателни и да спазвате няколко прости правила, с които намалявате шанса за предаване на болестта на други членове от семейството.

Спазвайте респираторна хигиена

Обикновено децата са тези, които носят бацилите вкъщи, тъй като те влизат в контакт с „тонове“ микроби в детската градина и училище. Знаейки това, ви е ясно, че отрано трябва да започнете да ги учите на добра респираторна хигиена. Какво означава това? Научете ги да прикриват уста в сгъвката на лакътя си, когато кашлят или кихат. Така ще се ограничи възможността на микробите да влизат в контакт с други членове на семейството и различни повърхности в дома.
Най-добрият начин да приучите децата на този навик е личният пример. Често несъзнателно забравяме за този така ценен в борбата с вирусите етикет на кашляне и кихане, и го правим като прикриваме уста с ръцете си. Но така разпространението на вирусите е още по-бързо, като става чрез докосване на различни предмети и повърхности с покритите със заразени капчици ръце. Не забравяйте, че правилната респираторна хигиена е един от най-важните методи за стопиране на заразата.

Карантина!

Знаем, че звучи леко налудничаво, но създаването на пространство вкъщи, където да пребивава болният член от семейството, може да помогне да ограничите  заразата в едната част на дома ви. Независимо дали става въпрос за спалня, хол или детска стая, направете уютна обстановка и нека болните да престояват най-вече там. Ако друг човек показва признаци на инфекция, той също трябва да обитава това пространство. Така освен това всеки член на семейството е добре да разполага със собствена чаша, прибори и кърпа. Това разбира се не е затвор и болните могат да влизат и излизат при нужда. Същевременно е сигурно убежище за болния член на семейството, където да киха, кашля и подсмърча толкова, колкото е необходимо, като в същото време държи гадните вируси далеч от всички останали, което е особено полезно, ако имате и малко бебе вкъщи.

Други предмети, които може да държите в болничната стая, включват:

 • отделно кошче за боклук

 • носни кърпи

 • дезинфектант за ръце

 • вода

 • термометър

 • овлажнител за въздух

 • маски за лице

 • инхалатор

Погрижете се за имунната система

Погрижете се за имунната си система и я подкрепете с правилните имуномодулатори. Те имат потенциала да балансират всички компоненти на имунната система чрез намаляване на активността на някои от тях и повишаване на други. Важно е да модулирате имунната си система, а не просто да я стимулирате и да повишавате излишно нейната активност.
Съществуват продукти изцяло с природни съставки, като прополиса, чийто полезни свойства за човешкия организъм са познати от древността. Изключително богатият му състав определя полезното му и благотворно действие. Съдържащите се в него флавоноиди (около 25% от активното му съдържание), стимулират продукцията на антитела в кръвта с 40%, както и
повишават синтеза на интерферон, който има голямо значение за борбата с различните патогени. Биофлавоноидите са вещества, които притежават антиоксидантни свойства и имат антимикробен, противовъзпалителен, антиалергичен, антимутагенен и антиканцерогенен ефект. Засилват функцията на ендогенните антиоксидантни системи, предпазват от окислително увреждане на ДНК-молекулите и други клетъчни компоненти.
Прополисът подпомага действието и продукцията на цитокините, които имат ключово значение за работата на имунната система, позволявайки на тялото да унищожи бързо чуждите антигени и причинителите на заболявания. Цитокините са базови субстанции, които дават възможност на клетките на имунитета да „комуникират“ една с друга и така се обезпечава имунният отговор на тялото.
МиниМед е 10% прополисов разтвор без алкохол, създаден специално за най-малките членове на семейството. Съдържащия се в него прополис е преминал специална селекция и обработка за премахване на алергените, а 10% концентрация гарантира оптимален ефект за организма и минимален шанс за алергични прояви. Това прави МиниМед правилния избор за крепкото здраве на вашия мъник.
Освен за малките ни съкровища, в случай на болен член на семейството, е желателно да се погрижим и за собствената си имунна система, за да можем да продължим да обгрижваме болните. И както споделихме по-горе, е добре да се доверим на органичен продукт богат на биофлавоноиди. Цитросепт Органик е произведен от семената, пулпата и белите мембрани на органични грейпфрути от сертифицирани екологични култури и не съдържа консерванти. Това прави Цитросепт иделаното средство, с което да подпомогнете организма си при повишен риск от вирусни инфекции.

Поддържайте тялото си силно с балансирана диета

Сигурни сме, че сте наясно с ефекта, който има върху цялостното здравословно състояние видът и качеството на храната, която консумирате. Затова опитайте да обогатите диетата си с храни, които са богати на витамини, фибри и полезни микронутриенти.

Не забравяйте и пробиотика си

Сигурно знаете, че приемането на пробиотици е полезно за здравето на червата ви, но освен това те също подпомагат правилния и адекватен отговор на имунната система към различни патогени. Затова не пренебрегвайте ползите от ежедневния прием на пробиотици. Трябва обаче да сте сигурни, че приемате правилните щамове полезни бактерии, които са ефективни и устойчиви в стомашно-чревния тракт.
В този случай препоръчваме Омни-Биотик 6 със своите специално подбрани 6 щама полезни бактерии, които имат свойството да привеждат в готовност имунните клетки, като атакуват вирус инфектирани клетки. Пробиотичната комбинация работи и за подобряване функцията на защитните бариери, каквито са лигавиците на червата, дихателната и отделителаната система, като активира локалния имунитет. Така Омни-Биотик 6 повлиява устойчивостта на организма спрямо вирусни инфекции и подобрява ефективността на имунната система.

Увеличете честотата на миене на ръцете

Честото и правилно миене на ръце е един от най-добрите начини да запазите здравето си. Ето и как трябва да го правите:
 • Намокрете ръцете си с топла вода

 • Насапунисайте обилно

 • Търкайте добре за около 20 секунди. И не забравяйте гърба на ръцете си и между пръстите.

 • Изплакнете добре и подсушете с чиста кърпа или такава за еднократна употреба.

Също така не е нужно да се снабдявате със сапуни, които се предлагат на пазара като „антибактериални“. Обикновеният сапун работи също толкова добре. По-важно е да миете ръцете си достатъчно дълго.
Ако нямате възможност да се измиете, дезинфектантът за ръце също е добър вариант. Уверете се, че съдържа поне 60 процента алкохол.

Ако спазвате дори част от описаните препоръки, ще намалите шанса на половина инфекцията да обиколи цялото семейство и всичко ще премине бързо.

НОВИНИ & СТАТИИ

от нашия блог

Летни вируси – не са за подценяване

Здрави и през есента!

Играта навън и в студено време

Към блог страницата
2021-11-09T12:50:47+00:00ноември 18th, 2020|Uncategorized|0 Comments

Leave A Comment