ЗАКАЛЯВАНЕ НА ДЕТЕТО

Съществува чудесен начин, базиран изцяло на природните дадености, с който могат да се засилят съпротивителните сили на детето – закаляване.

Осигуряването на добро физическо и психическо здраве за детето е основен приоритет на всеки родител. За щастие природата е осигурила всичко необходимо, за да бъдем здрави и жизнени – въздух, вода, светлина, слънце и пълноценна диета.

Съществува чудесен начин, базиран изцяло на природните дадености, с който могат да се засилят съпротивителните сили на детето – закаляване.
Закаляването още от ранна детска възраст укрепва здравето, подобрява терморегулаторните механизми на тялото и повишава устойчивостта на организма към различни външни въздействия. То може да се практикува на всяка възраст, но е хубаво да започне още от първите дни. Задължително условие е детето да е напълно здраво и да няма противопоказания за това.

Ето и основни препоръки, които трябва да се следват при закаляване:

  • процедурите трябва да се извършват при абсолютно здраво дете;
  • плавно увеличаване на продължителността на процедурите;
  • процедурите трябва да се провеждат редовно, ежедневно;
  • настроението на детето трябва да е водещо – то трябва да е спокойно и да изпитва само положителни емоции;

Основните методи за закаляване на малките деца са чрез въздух и вода

Въздушните процедури

Имат изключително благоприятно влияние върху цялостното здравословно състояние, подобряват метаболизма, кръвообращението, работата на нервната система и общия тонус на организма. Хубаво е, обаче, тези процедури да се  провеждат на отдалечени от натоварени пътни артерии места – големи паркове, крайградски зони, а най-добре извън населените места.
Най-естественият начин за закаляване на детето е разходката на чист въздух. Можете да започнете още от първите му дни, ако времето го позволява – температури не по-ниски от 0 градуса. Първата разходка може да продължи между 10 и 40 минути, като всяка следваща разходка трябва да бъде с около 10-15 минути по-дълга, без да пропускате излизане, до момента, в който ще останете навън за няколко часа.  Ако стартирате през студените месеци, е добре да изчакате поне две седмици преди да започнете с разходките.
Правилното закаляване при децата следва принципа „няма лошо време, има неподходящо облечени деца“. Подходящото облекло е от основно значение за разходките на бебето и малкото дете през цялата година.

Слънчевите бани

Също са прекрасен метод за укрепване на детския организъм. Слънчевите лъчи стимулират производството на витамин D, който играе важна роля за имунитета. При кърмачета е препоръчително да се прилагат само частични бани, като се излагат на слънце единствено крачетата и ръчичките,  т.к. кожата им е изключително нежна, а терморегулиращите им процеси все още не са развити добре. Започнете с 2-5 минути, като постепенно увеличите престоя на слънце до 30 минути. Хубаво е детето да е активно, за да може тялото му да се охлажда, а шапката е задължителен аксесоар. И накрая завършвайте с обливане с хладка вода.

Водни процедури

Ежедневното къпане на детето също има благотворен ефект върху здравето му. А каляването чрез водни бани се състои в това, че къпането завършва с обливане с хладка вода. Водата се охлажда постепенно с 1-2 градуса по-ниска от температурата на водата, с която детето се е къпало до момента. В първите месеци е добре температурата на водата, с която се къпе бебето, да е близка до телесната, като постепенно се достигне до 28 градуса при едногодишните деца.
Винаги е добре да се съобразявате с настроението на детето преди да пристъпите към водните закаляващи процедури. То трябва да е весело и отзивчиво, а забавлението е задължително.

Ходенето и играта бос

Влияе положително на организма, като стимулира хилядите нерви намиращи се в долната част на стъпалото. Този позабравен контакт между краката и земята има невероятни ползи за цялостното състояние на тялото.
  • Подобрява състояние на имунната система;
  • Подобрява съня, стабилизирайки биологичните ритми;
  • Регулира нервната система, намалявайки тревожността и стреса;
  • Подобрява мускулната сила и баланса;
Затова припомнете си детството и заедно с вашия наследник преоткрийте този така забавен и полезен метод за стимулиране на имунната система.
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика за поверителност.
I Accept

Сила от природата

И когато говорим за добър детски имунитет, освен закаляването на организма, можете да се доверите на още едно природно средство, което носи огромни ползи за здравето – прополиса.
Той има сложен химичен състав, съдържа витамини (В1, В2, В6, А, С, Е, никотинова и пантотенова киселина), етерични масла и почти всички важни за организма микроелементи (Mg, Ca, Y, K, Na, Cu, Zn, Mn, Fe, Al, Si). Този богат състав определя и широкия му кръг на действие върху тялото. Прополисът има противовъзпалителен, противовирусен, обезболяващ, антибактериален и противогъбичен ефект.
Доказано е, че концентрации на прополис под 4% не влияят бактерицидно или бактериостатично на повечето микроорганизми. От друга страна концентрации над 10% могат да доведат до нежелани алергични реакции. Затова искаме да ви запознаем с единственият на пазара 10% прополисов  безалкохолен разтвор МиниМед. Той съчетава всички прекрасни ползи на прополиса, като в същото време, вероятността от нежелани алергични реакции е сведена до минимум. Освен че процентната концентрация  на прополиса в МиниМед е специално съобразена, прополисът преминава специална обработка, чрез която се премахват алергените. Точно това прави МиниМед подходящ за дечица от едногодишна възраст. Ако детето ще тръгва скоро на ясла или градина и ще има досег с много по-широк кръг от хора, можете да използвате МиниМед за допълнително подсилване на естествената имунна защита. Освен това можете да го прилагате и като помощ за по-бързо възстановяване при вече настъпили вирусни и бактериални инфекции.

Доверете се на МиниМед – с макси ефект за детския имунитет!

НОВИНИ & СТАТИИ

от нашия блог

Летни вируси – не са за подценяване

Здрави и през есента!

Играта навън и в студено време

Към блог страницата
2021-11-09T13:26:49+00:00юли 7th, 2020|News|0 Comments

Leave A Comment